Pranzulet gatit la steamer

Pentru ca lucrez mereu  la imbunatatirea stilului de viata, incerc sa tin pasul cu noutatile din toate domeniile care prezinta un interes cat de mic pentru mine.

In scopul acesta, achizitionez diverse aparate despre care se spune ca sunt practice si folositoare. Din pacate timpul nu imi permite sa ma ocup asa cum as vrea de toate aceste aspecte, de aceea uneori aparatele mele, stau si cate un an in cutie, asteptand ca eu sa le dedic putina atentie.

Unul dintre aceste aparate este steamer-ul (aparatul de gatit cu aburi). A trecut foarte mult timp de cand l-am cumparat pana cand am ajuns sa il folosesc, deoarece imi era teama ca e greu de folosit, avand atat de multe piese. Insa temerile mele au fost nejustificate.

Pot spune ca este mult mai usor sa gatesti cu acest aparat, decat gatitul traditional. Iti alegi alimentele, le pui in vasul corespunzator, selectezi timpul necesar prepararii si astepti. Nu mai trebuie sa faci nimic. Alimentele se pregatesc singure, fara sa amesteci mereu, fara sa murdaresti alte vase. Este foarte simplu, organizat si curat.
Steamer-ul  este o masina de gatit la abur,  format din niste  vase (doua, trei sau chiar patru) special concepute pentru prepararea fiecarui aliment in parte ( legume, orez, carne si oua), care se gaseste la raioanele de electrocasnice din marile magazine si costa intre 100 – 300 lei.
Aparatul are un vas de apa situat la baza care se transforma in abur prin fierbere, iar vasele pentru gatit perforate, care sunt din sticla sau plastic termorezistent,  sunt asezate unul peste altul fiind  acoperite de un capac, care  impiedica aburul sa iasa.
Aparatul are  un timer, cu ajutorul caruia stabilim timpul necesar de preparare pentru fiecare tip de mancare (conform manualului de instructiuni) si are oprire automata.

Aceasta metoda de preparare la abur a  alimentelor exista  dinaintea descoperirii focului, prin folosirea pietrelor in izvoarele fierbinti ce tasneau din adancul pamantului.
A fost mult utilizata in bucataria asiatica, mai ales cea chinezeasca, folosind sistemele compuse dintr-un wok si cosuri  din bambus, sau vasul tagine din nordul Africii, pentru prepararea cuscusului, care  functioneaza tot  pe principiul pregatirii mancarii la abur.
Daca nu aveti un astfel de aparat si doriti sa faceti o proba, puteti folosi o sita metalica asezata pe o oala umpluta de jumatate cu apa,  in care puneti alimentele si  pe care apoi o acoperiti cu un capac sau cu o folie de aluminiu. Apa trebuie mentinuta in fierbere continua, iar capacul trebuie sa fie etans pentru a pastra aburii in oala.
Trebuie insa un vas  suficient de mare, pentru ca ingredientele sa nu fie inghesuite sau suprapuse. Si nu trebuie uitat ca legumele au un timp mai scurt de preparare, iar carnea un timp mai lung.

Tocmai acesta  este avantajul unui steamer, poti prepara mai multe alimente, in vase diferite, fara sa le porti grija. Setezi timpul alimentelor care se prepara cel mai repede, iar cand te anunta ca sunt gata, scoti vasul respectiv si setezi un nou timp pentru alimentele care nu sunt inca preparate.

Gatitul la aburi e sanatos, fara grasimi, pastreaza intacte culoarea, aromele si  substantele nutritive din ingrediente. Aceasta metoda de gatit este perfecta pentru legume si carne frageda, ca de exemplu pui sau peste (intreg, file sau bucati). Orezul si cuscusul sunt mai usor de pregatit la aburi decat in modul obisnuit.

Pierderea de vitamine si minerale este foarte mica si nu trebuie sa utilizati nici un fel de grasime, deci e foarte indicata pentru cei care tin regim.

Vitamina C din legume se pierde doar in proportie de 40% in timpul gatitului la aburi, fata de pierderea de 70% atunci cand legumele sunt fierte.

Acest mod de gatire este ideal pentru legume, deoarece se gatesc repede si nu  sunt umplute pe trei sferturi cu apa.

Prin pregatirea alimentelor la  aburi acestea nu sunt expuse la temperaturi  mari, astfel mancarea nu se arde si nu se usuca, datorita umezelii  produse de aburi. Una dintre diferentele intre fierbere si gatitul la aburi este ca mancarea nu intra in contact direct cu apa, ci doar cu aburii.

Pentru aromarea alimentelor ce urmeaza a fi preparate apa ce urmeaza a se evapora se poate aroma cu ajutorul cuburilor de supa, a ierburilor, mirodeniilor sau prin marinare.

Aici aveti cateva trucuri pe care le-am gasit in cautarile mele pe internet, pe care  eu le aplic si le recomand:

– carnea pe care doriti sa o pregatiti astfel trebuie sa fie decongelata

– condimentati bine carnea inainte de a o gati.

–  alimentele trebuie aranjate in vase, astfel incat sa nu se atinga intre ele pentru a  permite aburului sa circule

– bucatile de carne  trebuie  sa fie egale ca marime pentru ca timpul de gatire sa fie acelasi

– pestele trebuie sa aiba suficient spatiu in sita, pentru a se gati uniform.

– legumele trebuie taiate  la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform; eu folosesc amestecuri de legume congelate

– gatitul la aburi face ca fructele si legumele alterate sa-si schimbe culoarea, accentuandu-se orice  imperfectiune a cojii, de aceea  produsele trebuie sa fie cat mai proaspete si cu stratul exterior intact

– daca pregatiti mai multe feluri de mancare la aburi in acelasi timp, puneti alimentele zemoase mai jos, pentru a nu se  intrepatrunde aromele.

– alimentele din  partea de jos se gatesc mai repede, de aceea trebuie sa   lasam alimentele din partea de sus inca cel putin cinci minute, dar e bine sa verificam, pentru a fi siguri daca mai trebuie lasate putin sau nu

Daca va plac legumele si carnea pregatita atat de fin, incat sa se topeasca in gura, va recomand sa folositi un astfel de aparat.

Daca insa,  va plac alimentele prajite bine si crocante, nu  este justificata prezenta lui in  bucataria voastra, pentru ca ocupa destul de mult loc si nu il veti folosi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 thoughts on “Pranzulet gatit la steamer

  1. Cand ajungi la 1000 vizitatori, vreau sa ne incanti cu un tort deosebit, din care vreau sa si gust…jumatate. Si pentru ca deja mi-e pofta, am o rugaminte mare pentru toti cititorii: INTRATI ZILNIC PE ” EVERFRESH ” SI RECOMANDATI ACEST LUCRU FIECARUI CUNOSCUT. Vreau 319 vizite pana maine.

    • Pentru inceput, vreau sa iti multumesc pentru comment. L-am asteptat destul de mult.
      Am sa va incant cu un tort. Daca vom ajunge unde trebuie.Sper sa te asculte lumea. Sa stii ca lucrurile nu merg chiar atat de usor cum am vrea noi uneori.

  2. @verdedeparis:
    1. De exemplu ai putea scrie:
    a) o felicitare pt. comment
    b) o scrisoare de promovare a blogului, pe care sa o expediezi la ” toti cunoscutii ”
    c) cine esti?
    2. Cand spui ca le-ai vazut pe toate, te referi la…? Daca da, vreau macar o poza!

  3. Ahahhaha :)))) Cristi, felicitari ca ai reusit sa scrii un comment!!! Era si timpul!
    Eu nu mai am nevoie sa scriu promovari, doar eu fac putina treaba pe aici :)))
    Nu, ma refer ca le-am vazut pe toate daca tu ai scris pe aici 😀
    Cunosc pe cineva care ar rade cu lacrimi la ce ai scris tu 😀

  4. Pingback: Everfresh » Experienta mea cu produsele reconditionate/refurbished

  5. Astept si eu cu nerabdare cei 1000 de vizitatori. poti sa ii spui lui Cristi ca am contribuit si eu, Ti-am vizitat la zilnic blogul, pentru ca imi place cum scrii. si astept cu nerabdare noile posturi.
    Am o reteta de inghetata (care mie mi se pare foarte buna) am sa ti-o dau si tie poate o incerci in vara aceasta.

    • Stiu ca citesti zilnic pentru ca iti sunt draga si cred ca ai citi si daca nu ti-ar placea cum scriu, lucru pentru care iti multumesc.
      Astept cu mare nerabdare reteta ta de inghetata, pentru ca nu am uitat bunatatile pe care le pregateai pentru noi in timpul facultatii si sunt sigura ca e foarte buna.
      Iti multumesc pentru comment.
      Desi stii ca sunt foarte ocupata, pregatesc niste articole extrem fde intresante, care cred ca iti vor placea.
      Am sa ii spun lui CRS ca ai contribuit cresterea numarului meu de vizitatori. Multumesc inca o data.

  6. Su eu am colectie intreaga de aparate, care de care mai nastrusnice, dar marturisesc ca desi am fost foarte entuziasmata de aparatul meu de gatit in aburi, intre timp s-a cam pus praful pe el, si este folosit ca “masuta” pentru diverse alte lucruri din bucatarie. Cumva e pacat pentru ca este unul dintre cele mai performante aparate din bucataria mea, isi face treaba cum trebuie, dar ceea ce ma scote din minti este ca trebuie spalat dupa fiecare data, are o gramada de compartimentute cam voluminoase si-mi mananca o gramada de timp cu intretinerea ante/post-gatit. In schimb, mancarea in aburi este intr-adevar savuroasa.

    • E adevarat ca trebuie curatate toate vasele dupa ce mancarea a fost preparata, insa acest lucru nu ma deranjeaza. Iar cel mai mult imi place faptul ca dupa ce am aranjat alimentele in vasele corespunzatoare, nu mai trebuie sa fac nimic, totul se pregateste usor, iar eu am timp sa ma ocup de altceva.

Leave a Reply