Dreptul de a citi

Eu sunt genul de persoana care nu poate sta deoparte cand e vorba de a face  un bine, chiar daca  nu  am posibilitatea de a face foarte mult, dar merg pe ideea ca si un singur gest conteaza. Intotdeauna cand vad  prezentarea unui caz  si exista posibilitatea de a ajuta printr-un apel telefonic sau SMS,  orice as face in acel moment, iau telefonul si fac o mica donatie. Nu ma lasa sufletul sa nu fac acest gest.

Am o mare dragoste fata de carti inca de cand eram mica. Imprumutam carti de la biblioteca scolii  mereu si imi amintesc ca stateam la rand in pauze pentru a putea schimba cartea deja citita cu alta, iar de multe ori nu ajungeam sa predau cartea intr-o pauza si trebuia sa revin in pauza urmatoare si sa ma asez  din nou la rand, pentru ca erau foarte multi copii abonati la biblioteca scolii.

In vacantele de vara stateam la bunici o perioada mai lunga, timp in care primeam pachete de la ai mei, in care imi puneau hainute, dulciuri si carti, iar la plecare inspre bunici, in fiecare gara mare in care  coboram pentru a schimba trenul,  mergeam la librarie si imi cumparau cate o carte pentru vacanta  (nu stiu daca va amintiti, dar inainte de ’89 erau librarii in gara, sau in jurul ei, celebre pentru mine, erau cele din Timisoara si Satu Mare,  de acolo imi cumparam eu carti si bilute de par, pentru ca fetele cu parul lung isi prindeau parul cu bilute de par, nu cu elastice ca si acum).

In timpul scolii, fiind singura acasa in timp ce parintii erau la munca, imi petreceam timpul citind pana veneau ei si de multe ori primeam cadou/surpriza cand veneau acasa o carte, in locul dulciurilor la moda acum, pentru ca atunci nu se prea gaseau si oricum imi erau date cu portia, pentru ca tatal meu intotdeauna a fost impotriva kilogramelor in plus, chiar daca am fost mereu prea slaba, dar poate e asa datorita lui, iar acum ma bucur, pentru ca vedeti si voi cate bunatati pot manca fara probleme.

In adolescenta citeam atat de mult noaptea, incat uneori imi dadeam seama cat e de tarziu, doar cand se trezeau ai mei pentru a merge la munca, moment in care ma prefaceam ca dorm, mai motaiam putin si ma trezeam pentru a merge la scoala, iar intr-una dintre dati, pentru ca citeam in pat cu lampa de birou pe un scaun langa mine, simtind miros de ars, mi-am dat seama ca incepuse sa arda lenjeria de pat, de la caldura becului.

Citind am participat la intamplari extraordinare si am fost in locuri unde nu stiu daca voi ajunge vreodata, sunt alaturi de personaj in permanenta si traiesc totul impreuna cu el, bucurii si necazuri. Aud mereu ca acum copii nu mai citesc si vreau sa va povestesc o intamplare din care veti vedea cat este de grav acest lucru.

O doamna  invatatoare le pune unor copii un cd cu povesti si asculta una dintre ele impreuna . Cand povestea ajunge la final, copii trebuie sa deseneze ceva din ceea ce au ascultat. Unii au desenat un zmeu, altii o printesa, altii imparatul, iar unul dintre ei a ridicat mana si a spus ca el nu poate desena nimic, pentru ca  nu a vazut nimic.

Dupa cum vedeti cartile imi sunt la suflet si nu pot sta indiferenta cand e vorba de copii care nu au posibilitatea sa citeasca, mai ales pentru ca imi e cunoscuta problema lipsei cartilor in scoli, chiar in scolile din localitati situate in jurul marilor orase, nu doar in cele izolate, fara curent sau drumuri, cum am fi tentati sa credem.

Mai jos puteti citi despre ce e  vorba, de ce v-am povestit pana acum despre dragostea mea pentru carti.

În 2010,  OTP Bank Romania a lansat  o campanie  naţională de responsabilitate socială,  numita „Dreptul de a Citi”. Aceasta campanie are  ca obiectiv dotarea şcolilor generale defavorizate din mediul rural, cu peste 10.000 de cărţi,  dorind  să le redea acestor copii  dreptul de a avea acces la lectură.
”Pornind de la realitatea tristă că foarte multe şcoli din mediul rural nu au biblioteci sau deţin o colecţie restrânsă de cărţi, dar şi de la convingerea că există mulţi oameni care susţin cauza pentru care noi luptăm, am gândit această campanie socială în două direcţii.
Astfel, pentru început, donăm direct şcolilor defavorizate colecţii de cărţi adresate elevilor din clasele I-VIII şi mobilierul necesar stocării acestora.
O altă componentă a campaniei presupune colectarea de cărţi, în toate unitătile băncii şi în Librăriile Humanitas, partenere în acest proiect. Îi invităm pe toţi cei care susţin această cauză, să le ofere copiilor din zonele defavorizate şansa de a descoperi poveştile copilăriei.
Iniţiativa noastră este sprijinită de prieteni care, prin puterea exemplului, îşi doresc, la rândul lor, să schimbe în bine lumea în care trăim. Prieteni care susţin acţiunile educaţional-culturale şi care ştiu că generaţiile viitoare pot culege adevăratele valori din cărţile pline de înţelepciune.
Jurnalul Naţional, prin „Biblioteca pentru Toţi”, s-a alăturat în promovarea acestui program social. Vocea lui Marcel Iureş îi îndeamnă, la radio, pe toţi susţinătorii acestei cauze să doneze cărţi.
Ministerului Educaţiei şi Cercetării este instituţia implicată în selecţia şcolilor generale din toată ţara, participante la program.
Fii alături de noi pas cu pas. Împreună vom contribui la creşterea frumoasă a generaţiilor viitoare.”

”OTP Bank România continuă şi în 2011 campania naţională de responsabilitate socială, „Dreptul de a Citi”. Prima etapă a programului, derulată pe întreg parcursul anului 2010, a avut ca rezultat dotarea a 53 de şcoli cu mai mult de 30.000 de cărţi, redând astfel bucuria de a citi la peste 11.000 de copii.

Colectarea de cărţi va fi realizată, la fel ca în 2010, în toate unităţile băncii din ţară şi în Librăriile Humanitas, partenere în acest proiect. OTP Bank îi invită pe toţi să susţină această cauză şi să le ofere copiilor din zonele rurale defavorizate şansa de a descoperi poveştile copilariei.”

Daca aveti carti pentru copii, de care va puteti lipsi si doriti sa faceti o farama de bine, sfatul meu este  sa faceti un drum la sediul OTP Bank din apropiere si sa le donati .

Eu am luat legatura cu cei de  la OTP Bank in Arad, pentru a verifica  daca se pot dona carticele  la sediul lor si  mi-au spus ca se pot dona, deci daca doriti puteti merge pentru ca am verificat eu terenul  pentru voi .

Sediul OTP Bank Arad este pe Bulevardul Revolutiei nr. 78 (langa McDonald’s), , tel: 0257 306220, program de lucru: Luni-Vineri 8.30-17.30

Astept un raspuns pozitiv din partea voastra.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Dreptul de a citi

    • Ma bucur ca ai hotarat sa te alaturi acestei campanii. Sunt sigura ca mai exista copii dornici de lectura. Eu sunt multumita si daca un singur copil va citi una dintre cartile donate de mine.
      Unul din profesorii nostri a spus ca daca vrem sa traim intr-o lume mai buna, trebuie sa incercam sa o facem noi asa, incepund cu noi si cu cei din jurul nostru.
      Eu ma simt mai bine stiind ca am facut ceea ce e corect in acest caz.

  1. Cu toate ca oamenii in varsta sustin ca generatia din care fac parte are un soi de handicap atunci cand vine vorba de carti, personal cred ca se insala amarnic. Cunosc multi tineri de varsta mea care citesc si iubesc cartile. Cred ca este o actiune foarte frumoasa sa le putem da aceasta sansa copiilor deoarece singura modalitate prin care am putea ridica nivelul acestei tari blestemate in care traim este ridicand nivelul de cultura. Iar asta incepe cu inlesnirea accesului la cultura, in primul rand :) Foarte frumoasa campania, am pregatit deja cartile :)

Leave a Reply